Stichting ter Stimulering en Ondersteuning van een Bewuste Paardenfokkerij
Project Socrates
Met het Socrates project wijden we ons aan een opwindend project om de bloedspreiding in het Groninger paarden stamboek te bevorderen. Als gepassioneerde fokkers begrijpen we de waarde van diversiteit en streven we ernaar hier aan bij te dragen.
Het Groninger paardenras is een schat in de Nederlandse paardenwereld, gekoesterd om zijn kracht, uithoudingsvermogen en veelzijdigheid. Echter, net als bij elk ander stamboek, is er behoefte aan een gezonde genetische variatie om de vitaliteit en duurzaamheid van het ras te waarborgen. Hier komt ons project om de hoek kijken.
In een tijd waarin de combinatie van dezelfde lijnen een zorgwekkende trend kan worden, zijn wij begonnen om te onderzoeken welke mogelijkheden wij als fokkers nog meer hebben. Door het introduceren van hengsten uit aanverwante stamboeken en het selecteren van hengsten met een interessante stamboom, streven we ernaar om een verfrissende diversiteit te brengen in de Groninger fokkerij.
Dit project gaat verder dan alleen het behoud van het ras; we willen een gezonde toekomst voor de Groninger paarden veiligstellen. Door zorgvuldig geselecteerde combinaties te maken, hopen we niet alleen de genetische variatie te vergroten, maar ook de gezondheid, prestaties en temperament van toekomstige generaties te verbeteren.
We nodigen u uit om deel te worden van deze opwindende reis. Of u nu een ervaren fokker bent of gewoon een liefhebber van dit prachtige ras, uw steun is van onschatbare waarde. Samen kunnen we de Groninger paarden naar nieuwe hoogten brengen en een erfgoed van kracht en schoonheid koesteren voor de komende generaties.
Ontdek meer over ons project, onze fokprogramma's en hoe u kunt bijdragen aan de toekomst van het Groninger paardenras. Samen kunnen we een verschil maken.
Onderstaande paarden en (te verwachten) veulens zijn uit bovenstaande gedachtengoed gefokt:
Paarden:
Atze
Mattie van Nieuwland
Legende van Nieuwland
Veulens:
Casaron veulen
Elius veulen
Machiavelli (Meindert x Orbaldo II)
Twee veulens uit Rivant B
Verwacht:
2024: Veulen El Dorado x Arena Big Ben (Cleveland Bay)
2025: Veulen Mattie van NIeuwland x Eliot
OVERZICHT VAN EERSTE STAPPEN
BEDOELD OM DE FOKKERIJ VAN HET GELDERSE EN GRONINGER PAARD
QUA BLOEDLIJNEN TE VERBREDEN.
Voor beide fokkerijen geldt dat een verbreding van de Gelderse en Groningse bloedlijnen gewenst is. Niet alleen voor de balans in de fokkerij, maar juist ook om meer bloedlijnen voor de actieve fokkerij beschikbaar te maken.
Hiervoor moeten nog heel veel meters gemaakt worden om dit te realiseren. Onderstaand
voor het GRONINGER PAARD
Voorbeeld van een fokproduct door een fokker die geïnspireerd door de gedachte een keuze heeft gemaakt
voor het Gelders Paard
Zoon van Arena Big Ben ziet het levenslicht in Nederland.
Van het Engelse paardenras Cleveland Bay zijn in de opbouw van de Nederlandse warmbloedpaardenfokkerij ook een aantal hengsten ingezet. Zoals de hengst Goldbeater. Daarnaast zijn in de Oldenburgse fokkerij ook een reeks van Cleveland Bay hengsten ingezet. O.a. de hengst Duke of Cleveland. De Nederlandse hengst Oregon loopt rechtstreeks in mannelijke lijn op hem terug. Daarom is in de fokkerij van de vereniging het Groninger Paard de Cleveland Bay ook als verwant ras opgenomen.
Met de herstart van de fokkerij van het Groninger Paard zijn de stoute schoenen aangetrokken om een Cleveland Bay hengst vanuit het VK naar Nederland te halen. In 1985 is de hengst MANNINGFORD HERMES naar Nederland gehaald. Uit zijn nafok zijn 2 zonen goegekeurd : Hanno en Hellas. In een later moment in de fokkerij is Hellas uit de fokkerij gehaald en Hanno werd gehandhaafd voor de fokkerij.
In 2003 zijn de laatste kinderen van Hanno geboren. Daarmee zakt het Cleveland Bay bloed weg in de fokkerij. Om de Cleveland Bay lijn via aansluiting met een andere Cleveland Bay hengst overeind te houden heeft Nathalie Broers diepvriessperma van de hengst Arena Big Ben naar Nederland gehaald. In 2024 is hiervan de zoon Archie geboren. De hoop is dat Archie goed uitgroeit om zodoende in de fokkerij ook ingezet te kunnen worden. Dit zou dan voor verdere continuiteit van het Cleveland Bay bloed in de fokkerij van het Groninger Paard kunnen leiden.
Sinaeda bloed krijgt nieuwe impuls in de fokkerij van het Groninger Paard door gebruik van de hengst Rivant B.
Met dank aan de fokker Aad van der Burg.
Sinaeda is een belangrijke hengst gebleken in de omvorming van het Groninger Paard van een meer landbouwpaard naar een meer veelzijdig in te zetten paard. Dus zowel voor aanspanning als onder het zadel.
Sinaeda viel buiten zijn formaat op door zijn stokmaat (1.68 m), front (van zijn moeder) en schoudervrijheid. Sinaeda bleek ook de springeigenschappen te ondersteunen. De merrie Anka, Wereldkampioen springen, loopt rechtstreeks op de moeder van Sinaeda, de Holsteiner merrie Morgenster terug.
Sinaeda vinden we ook in een reeks van bloedlijnen terug in de heropbouw van de fokkerij van het Groninger Paard. Toch zakt het bloed weg op grond van leeftijd. In de hengst Rivant B zien we lijnteelt op de hengst Sinaeda en zit die nog relatief dichtbij in de bloedlijnen. Als we kijken naar de familie van Rivant B, dan zien we ook de kenmerken van Morgenster terugkomen, een bles en 4 witte benen.
Om het bloed van Sinaeda weer een revival te kunnen geven besloot Aad van de Burg 2 van zijn merries met Rivant B te kruisen. Merries waar het Sinaeda bloed ook al in verankerd zat. Dit heeft 2 merrieveulens opgeleverd. Via deze merries kan de fokkerij weer een niewe impuls met het Sinaeda bloed krijgen.
Hiernaast vinden we foto’s van de 2 Rivant B merrieveulens.