Project Socrates

Met het Socrates project wijden we ons aan een opwindend project om de bloedspreiding in het Groninger paarden stamboek te bevorderen. Als gepassioneerde fokkers begrijpen we de waarde van diversiteit en streven we ernaar hier aan bij te dragen.


Het Groninger paardenras is een schat in de Nederlandse paardenwereld, gekoesterd om zijn kracht, uithoudingsvermogen en veelzijdigheid. Echter, net als bij elk ander stamboek, is er behoefte aan een gezonde genetische variatie om de vitaliteit en duurzaamheid van het ras te waarborgen. Hier komt ons project om de hoek kijken.


In een tijd waarin de combinatie van dezelfde lijnen een zorgwekkende trend kan worden, zijn wij begonnen om te onderzoeken welke mogelijkheden wij als fokkers nog meer hebben. Door het introduceren van hengsten uit aanverwante stamboeken en het selecteren van hengsten met een  interessante stamboom, streven we ernaar om een verfrissende diversiteit te brengen in de Groninger fokkerij.


Dit project gaat verder dan alleen het behoud van het ras; we willen een gezonde toekomst voor de Groninger paarden veiligstellen. Door zorgvuldig geselecteerde combinaties te maken, hopen we niet alleen de genetische variatie te vergroten, maar ook de gezondheid, prestaties en temperament van toekomstige generaties te verbeteren.


We nodigen u uit om deel te worden van deze opwindende reis. Of u nu een ervaren fokker bent of gewoon een liefhebber van dit prachtige ras, uw steun is van onschatbare waarde. Samen kunnen we de Groninger paarden naar nieuwe hoogten brengen en een erfgoed van kracht en schoonheid koesteren voor de komende generaties.

Ontdek meer over ons project, onze fokprogramma's en hoe u kunt bijdragen aan de toekomst van het Groninger paardenras. Samen kunnen we een verschil maken.


Onderstaande paarden en (te verwachten) veulens  zijn uit bovenstaande gedachtengoed gefokt:

Paarden:

Atze
Mattie van Nieuwland
Legende van Nieuwland


Veulens:

Casaron veulen

Elius veulen

Machiavelli (Meindert x Orbaldo II)
Twee veulens uit Rivant B

Verwacht:
2024: Veulen El Dorado x Arena Big Ben (Cleveland Bay)
2025: Veulen Mattie van NIeuwland x Eliot